10 tips om een graag geziene gast te worden!

19-01-2017

Feestjes, recepties, trouwerijen, het is natuurlijk altijd een eer om uitgenodigd te worden. Hoe kunnen we zorgen dat we vaker een uitnodiging krijgen?

Het zijn van een graag geziene gast is daadwerkelijk een ware kunst. Als ideale gast dient u minimaal over vier essentiële eigenschappen te beschikken, te weten: een goed humeur, een groot aanpassingsvermogen, een mild oordeel en een flinke dosis tact. Maar dan ben je er nog niet.

Hieronder staat 10 regels die ervoor zorgen dat u altijd opnieuw wordt uitgenodigd.

1. Begin bij binnenkomst bij de begroeting nooit een lang gesprek met de gastvrouw. U bent niet de enige gast en u kunt daarmee de gastvrouw in een vervelende situatie brengen.

2. Zorg voor een attent cadeau. Geef geen envelop met geld, maar laat zien dat u er goed over nagedacht heeft om een passend cadeau te vinden.

3. Laat nooit iets merken van eventuele antipathie tegen één van de aanwezigen.

4. Prop u niet vol alsof u uitgehongerd bent. Heel belangrijk: neem nooit het laatste hapje op de schaal!

5. Als u met iets knoeit, help dan gelijk met schoonmaken.

6. "Goed converseren is vooral luisteren". Voer geen monoloog. Merkt u dat uw gesprekspartner oppervlakkig naar u luistert, stel dan een vraag om een gesprek op gang te brengen.

7. Vermijd politiek gevoelige onderwerpen, flap er niet zomaar van alles uit en praat niet teveel over uzelf.

8. Troggel geen gratis advies af als u bijv. toevallig naast een advocaat of een accountant komt te zitten.

9. Blijf niet te lang zitten. Algemene regel: na de koffie dient u niet langer dan hoogstens nog een uur te blijven.

10. In klein gezelschap neemt u eerst afscheid van iedereen afzonderlijk en vervolgens van de gastvrouw. In groot gezelschap hoeft u niet iedereen de hand te geven en kunt u volstaan met degenen die in uw buurt staan te begroeten. LET OP: Blijf geen uren staan, nadat u reeds (tweemaal) afscheid heeft genomen.

Etiquette is een mooi woord voor omgang met anderen met als doel het leven aangenamer, gemakkelijker en overzichtelijker te maken. Met een beheerste houding kunt u elke situatie een gewenste richting opsturen.

Benieuwd geworden? Schrijf u in voor één van onze workshops op www.dress-2-impress.nl/etiquette/

Met een hartelijke groet,

Yvonne Vos